BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Wednesday, 4 May 2011

CINTA???

Bercakap pasal CINTA nie mst rmy yg suke...
Nk2 bagi pasangan yang bercouple nie..bg mereka,CINTA ni satu kebahagiaan dan keindahan dlm hidup mereka...mereka bagaikan di awang-awangan dengan dunia percintaan mereka tu...tp,adkh mereka tahu apa hukum couple ni???dlm Islam xade istilah couple-couple ni....klu btol2 nak kn orang tu,aaaa pe lg kawen la... jangan dok sedap da declare couple,anggap org tu mahram kamu and then da boley pegang-pengang... Excuse me,korang belom lagi diikat dan disatukan bersama dengan ikatan yang sah,jangan pandai-pandai nak ikot suke hati je...
  CINTA HAWA NAFSU memang membawa padah.tp itulah yang selalu anak-anak muda dan remaja-remaja zaman sekarang ni ikot...
mule2,pandang-pandang,kenyit-kenyit mata,lepas tu.kenal-kenal,tuka-tuka nombor fon ngan alamat,pastu couple,pastu jumpe sebab ridu nak tengok muke,da jumpe mule la tangan tu menggatal nak meraba sane,meraba sini,haaaa!!!!last-last wat projek...daaa TERBUNCIT perot...yang si lelaki xnak bertanggungjawab,yang merana si perempuan tu la..dan akhirnya dengan tanpa rasa belas kasihan,maka gugurlah bayi dalam kandungan...
  Ya Allah,betapa kejamnya manusia zaman sekarang..
itulah dia nmenye cinta ikot hawa nafsu...
macam mane pulak CINTA KERANA ALLAH?????
cinta kerana Allah ni apabila seseorang itu cintakan pasangannya,then dia teros merisik n kahwin dengan dia..
Orang dulu-dulu selalu cakap bercinta selepas berkahwin adalah lebih indah....sejauh mana kebenarannya sy pon xtau sebab sy xde pengalaman lagi...hahahaha...tp...yang paling penting perlu kite ingat ialah

"CINTA ALLAH ADALAH CINTA YANG PALING HAKIKI DAN ABADI"
"CINTA ALLAH XPERNAH BERKURANG SELAGIMANA KITA SENTIASA BERUSAHA                MERAIH CINTA ALLAH" 

jadi,kita harus berusaha untuk meraih cinta Allah....dan I.Allah kita akan dapat pasangan yang juga sentiasa berusaha meraih cinta Allah...

dalam Al-Quran surah An-Nur ayat 26 ada menyebut:"Perempuan yang keji adalah untuk lelaki yang keji dan perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik."

berpeganglah pada ayat tersebut kerana itu janji allah dan Allah sentiasa menepati janjiNya..
Jage maruah kite sebagai seorang muslimah..jgn sesekali kite yang mula-mula melafazkan kata cinta pada seorang lelaki yang bukan mahram...contohnya macam ni:

perempuan:abang,ayang sayang sangat kat abang,ayang cintakan abg sepenuh hati.
lelaki:err...abang pon sayangkan ayang dengan sepenuh jiwa abang.(dlm aty:weekkk,nk temuntah aku)

Ya Allah!!!betapa rendahnya martabat dan maruah kita sebagai wanita..dgn mudahnya melafazkan kata-kata cinta....dialog itulah yang biasa sy dengar dari kawan-kawan saya...saya yang dengar ni pon nak temuntah. kalau tengok depan mate,dorang pegang,peluk,cium tu lagi laa....eyyy,xtahan ase...

"Ya Allah,selamatkanlah kami dari tipu daya syaitan dan jauhkan kami dari tipu cinta manusia.dekatkanlah hati kami denganMu seandainya kami sudah jauh dariMu..amin ya rabbal 'alamin."

kesimpulannya kt sini yang saya nak bagitau ialah "raihlah cinta Allah dahulu.kemudian,carilah cinta dan pasangan yang baik dan beramal soleh serta berusaha mencari cinta Allah.I.Allah kita akan dapat pasangan yang baik kerana itu jani Allah:perempuan baik untuk lelaki yang baik."

0 comments: